Brambory.

Obsahují toxické glykoalkaloidy, solanin a chakonin. Proto se vaří s kmínem. Již méně se ví, že by se po konzumaci brambor měl uvařit šálek kmínového čaje a ten by se měl upíjet do konce dne. To aby se podpořilo vylučování z těla solaninu.

Co ale už není známe je, že tyto alkaloidy mají velké molekuly a ledviny, když je vylučují z těla ven, se musí roztahovat. Když se však roztahují často, zůstávají zvětšené a začínají propouštět vodu do těla. Nejdříve občas, po námaze, nám otékají klouby, později už bez příčiny a končívá to bohužel často na dialýze. Stejné účinky na náš organizmus mají i papriky a rajčata. Měli by jste je jíst jen občas. Indiáni je uchovávali sušené, nakrájeli je na plátky a sušili. V Andách v noci mrzlo, ve dne je vysušovalo sluníčko..tímto střídáním teplot se velké molekuly rozpadly.